Skip to content
cartel-fira-alfaro

Un cartell inèdit d’Andreu Alfaro serà la imatge de la Fira d’Agost 2024

Xàtiva redescobreix Andreu Alfaro amb la presentació del cartell de la Fira d’Agost 2024 i la nova escultura a Sant Domènec
L’espai cultural de Sant Domènec ha viscut aquest dimecres una jornada especial amb una doble cita dedicada a l’obra de l’artista valencià Andreu Alfaro. D’una banda, s’ha presentat el cartell de la Fira d’Agost 2024, un disseny original de l’any 1995 que mai va veure la llum, i de l’altra, s’ha efectuat la recepció de l’escultura Cercle Berninià, que s’ubicarà temporalment a l’explanada del ex convent de Sant Domènec.

El cartell, dissenyat per Andreu Alfaro fa gairebé tres dècades, estava destinat a representar la Fira de l’any 1995 com a part d’una prestigiosa col·lecció iniciada als anys vuitanta amb obres de reconeguts artistes valencians. Finalment l’obra va ser apartada i fins al dia de hui havia estat conservada per la família Juan Tormo, la qual ha permès la seua recuperació -junt a la Fundació Alfaro- per a gaudi de tota la ciutadania de Xàtiva.

L’alcalde de Xàtiva, Roger Cerdà, va destacar la importància d’aquest esdeveniment: «Hui celebrem la unió entre la tradició festiva de la nostra estimada Xàtiva i l’avantguarda artística representada per l’obra d’Andreu Alfaro. La Fira de Xàtiva és un esdeveniment emblemàtic al nostre calendari festiu i aquest any estem especialment emocionats de presentar aquest cartell dissenyat pel propi Alfaro, un artista de renom internacional l’obra del qual ha deixat una empremta inesborrable al món de l’art contemporani».

Per la seua part, la regidora de Cultura Festiva, Maria Beltrán, ha ressaltat la vinculació de l’escultor amb la ciutat: «L’escultor valencià Andreu Alfaro sempre ha estat vinculat a la ciutat de Xàtiva i per això era important recuperar una de les seues obres i donar-li l’oportunitat de que veja la llum. Junt a la Fundació Alfaro i la família Juan Tormo, hem recuperat un cartell que no sols serà un símbol visual de la Fira d’Agost sinó també una reivindicació en temps tan difícils per a la cultura valenciana».

Xàtiva compta a més, des de hui, amb un nou reclam al casc històric de la ciutat: el Cercle Berninià, una de les escultures més reconegudes dins de l’obra pensada per a l’espai públic per l’escultor valencià Andreu Alfaro i que fins fa uns mesos presidia el pati del Palau de la Generalitat Valenciana. Ocuparà l’espai davant de l’ex convent de Sant Domènec temporalment, fins que es trasllade al Centre Raimon d’Activitats Culturals una vegada finalitzen les obres, i que serà el seu emplaçament final per desig de la família Alfaro.

En l’acte han estat presents, a més de l’alcalde Roger Cerdà i la regidora de Cultura Festiva Maria Beltrán, la Reina de la Fira Àngela Agustí i la seua Cort d’Honor, la cap de departament de restauració de l’IVAM Maite Martínez, Andrés Alfaro i representants de la Fundació Alfaro, Dolores Tormo i altres membres de la família Juan Tormo, el coordinador de l’adaptació del cartell Pablo Camarasa, l’ex gerent de l’IVAM Sergi Pérez i l’ex alcalde de Xàtiva Miquel Calabuig.